Studio Loci, Landscape Architects, waitrose berkhamstead Studio Loci, Landscape Architects, waitrose berkhamstead Studio Loci, Landscape Architects, waitrose berkhamstead Studio Loci, Landscape Architects, waitrose berkhamstead

Waitrose, Berkhamstead

The Waitrose development designed by Architects Broadway Malyan was part of Berkhampstead's Town Centre Strategy. The environmental improvement of the town centre was a key consideration. We advised on the hard and soft landscape, in particular the detailed bio-engineering of the River Bulbourne. The chalk stream runs alongside the Grand Union Canal to the north of the Waitrose car park. The work included:

  • Clearance of debris and fly-tipping
  • Adjusting the water course to provide various water depths e.g. deep pools, riffles and beaches.
  • Reducing bank erosion by introducing pre-planted coir rolls and brushwood faggots.
  • Constructing otter holts
  • Planting the banks with native shrubs, trees and wildflower plugs associated with chalk streams
  • Introducing suitable habitat for water voles.